sobota, 9 marca 2024

Pieczony kalafior z kopytkami w śmietanowym sosie

 Danie dla tych, którzy lubią bezmięs lub poszczą w piątki. Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych, choć mieszkanie w Częstochowie powinno zobowiązywać :P Dżołk ofkors :P Jak to się mówi: Pod latarnią najciemniej ;) Ale nie o tym przecież ma być mowa...Kopytka rzecz oczywista, do nich sosik musi być...to tego kalafior al dente i macie pyszne danie gotowe. Czy polecam?...No przecież! A! BTW! Bez żadnych insynuacji dot. zdjęć :P To nie mój problem xD
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

Kopytka:
 

 

 

 

800 g ziemniaków
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
 

 

 

 

Pieczony kalafior:
 

 

 

 

1 kalafior
50 ml oleju
sól, pieprz
 

 

 

 

Sos śmietanowy:
 

 

 

 

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
500 ml śmietanki 12%
4 łyżki posiekanego koperku
2-3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Kopytka:
 

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy, odparowujemy, studzimy i mielimy.
 

Do zmielonych ziemniaków dodajemy obie mąki, zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąkę-zależy to od rodzaju ziemniaków). Z przygotowanej masy formujemy walce o grubości 2-3 cm i kroimy po przekątnej na 2-3 cm.
 

Tak przygotowane kopytka gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
 

Pieczony kalafior:
 

Warzywo dzielimy na różyczki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i oprószamy solą i pieprzem. Naczynie szczelnie przykrywamy i zapiekamy 45-50 minut w temperaturze 200°C
 

Sos śmietanowy:
 

Masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Mieszając dolewamy cienkim strumieniem śmietankę. Podgrzewamy by sos nabrał gęstości. Dosypujemy świeżo posiekany koperek. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
 

Kluski podajemy z kalafiorem, polanym sosem śmietanowym.








1 komentarz:

  1. To danie brzmi naprawdę apetycznie! Pieczony kalafior z kopytkami w śmietanowym sosie to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie lekkie i smaczne potrawy, zwłaszcza w piątki. Kopytka zawsze są hitem, a sos śmietanowy dodaje im wyjątkowej konsystencji i smaku. Kalafior al dente to idealne uzupełnienie tego dania. Naprawdę warto spróbować! Dziękuję za podzielenie się przepisem! 😊🍽️ READ ME NEW POST https://www.melodyjacob.com/

    OdpowiedzUsuń