poniedziałek, 4 marca 2024

Szarlotka

 Co tu dużo pisać... Pani Bożena zapodała niesamowity przepis na szarlotkę. Ja, koneser owego ciasta postanowiłem upiec. Prosto, a jak pysznie! Spróbujcie sami
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

 

1/2 kg mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
5 żółtek
 

Masa jabłkowa:
2 kg jabłek szara reneta
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka cynamonu
2 galaretki cytrynowe
3 łyżki cukru

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Ciasto:
Składniki siekamy nożem. Ciasto zagniatamy i dzielimy na pół. Pierwszą połowę rozwałkowujemy, umieszczamy na wysmarowanej masłem, blaszce (20x20).  Nakłuwamy widelcem i zapiekamy 15minut w temperaturze 180°C.
Drugą część zawijamy w folię spożywczą i schładzamy.

Masa:
Jabłka obieramy, kroimy na większe kawałki. Umieszczamy w garnku, dolewamy wodę, dodajemy cynamon i cukier, prażymy na dużym ogniu (15-20 minut). W międzyczasie wsypujemy dwie galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Przykrywamy drugą warstwą rozwałkowanego ciasta. Całość pieczemy 50-55 minut w temperaturze 175°C.
Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.



2 komentarze:

  1. Nie wiem, co prawda, kim jest pani Bożena, ale przekazuję Jej słowa uznania, bo ciasto wygląda zacnie. Nie na darmo H&C mówiła w dzieciństwie, że to mąka KRUCHCZATKA. :-DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dość, że ładnie prezentuje się, to jeszcze jest mega pyszna ❤️

      Usuń