sobota, 10 lutego 2024

Smarowidło z batatów

 Człowiek nie tyle z nudów, ile z chęci urozmaicenia sobie straw, szczególnie śniadań, wymyśla coraz to "dziwaczne" połączenia. No bo jak to jeść słodkiego ziemniaka z chlebem lub bułką?!? Powiadam wam, można! I nawet przecudownie smakuje. I jakie zdrowe...Nadmienię jeszcze, że fajnie też smakuje z kaszą, np. pęczakiem lub moim ulubionym bulgurem. No mówię wam, poezja! Myślę, że do makaronu też przypasuje ;)
Polecam
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

600 g batatów
4 ząbki czarnego czosnku
1 łyżka tahini
50 g czerwonej pasty curry
3 łyżki oliwy
sól

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, lekko nacinamy i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą.Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180°C.
 

Po upieczeniu batatów lekko studzimy, obieramy z łupiny i przekładamy do miski.
 

Dodajemy tahini, pastę curry i ząbki czosnku. Całość blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku solą.
 

Schładzamy przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz