czwartek, 11 stycznia 2024

Krupnik na skrzydełkach

 Oto przed Państwem! Klasyka polskiego stołu. Pierwsza dama kuchni naszych babć! Duszę i ciało rozgrzewająca...Ta Dam! Zupa Krupnik! <tutaj oklaski>  tudzież  <piski i achy zachwytu>
Reklama i polecanie zbędne
Na rozgrzewkę róbcie Krupnik!
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

700 g skrzydełek z kurczaka
100 g kaszy jęczmiennej
1 marchew
1 pietruszka
1/4 selera korzeniowego
kawałek pora
2 liście laurowe
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Skrzydełka płuczemy, zalewamy zimną wodą (2-2,5 litra), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny i gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe i obrane warzywa.
 

Gdy warzywa będą ugotowane, wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy.
 

Po około 50 minutach od momentu wrzenia, wyciągamy skrzydełka, ostudzamy i oddzielamy mięso od kości (bez skóry).
 

Kaszę płuczemy, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 25 minut, aż kasza stanie się miękka.
Wrzucamy pokrojone warzywa i kawałki mięs. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, dolewamy trochę wrzątku.
 

Podajemy z natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz