czwartek, 18 stycznia 2024

Gulasz z czosnkiem

 Danie z cyklu: Bo była promocja :P Podwójna korzyść. Taniość: bo tak to musiałbym wywalić minimum jeszcze raz tyle. Leniuchowatość: ponieważ robiłem dwie potrawy jednocześnie, za jednym razem. Dwa obiady w tym samym czasie, zaliczone. Gorąco polecam, szczególnie że fajnie rozgrzewa w te ponure, zimne dni.
Arek Gie


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

300 g surowego boczku
400 g surowej szynki wieprzowej
400 g łopatki wieprzowej
1 główka czosnku
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka smalcu
1 pełna łyżka mąki
150 ml zimnej wody
1-1,5 litra wrzątku
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięsa kroimy w dużą kostkę, przekładamy do dużej miski.
 

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięs razem z sosem sojowym. Mięso dokładnie łączymy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.
 

Na rozgrzanym tłuszczu (w dużym rondlu) smażymy mięso (dodajemy stopniowo, partiami).
Zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez 2-3 h, od czasu do czasu mieszając.
 

Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do całości, dokładnie łączymy z mięsem. Zagotowujemy.
 

Do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz