sobota, 28 października 2023

Sałatka warzywna z sardynkami

 Zanim przejdę do wielbienia i reklamy rzeczonej sałatki, to napiszę co mnie dzisiaj spotkało! To było fczonsające, terrible wręcz! Poszedłem dzisiaj na zakupy...i to nie byle jakie. Bo wiecie, w weekendy trzeba dobrze zjeść, więc szaleję i kupuję na niedzielę schabowe. A co! Jak szaleć, to szaleć! Pamiętam te czasy, kedy schab był tani...można było go jeść nie tylko w niedzielę :D A teraz trzy dychy za kilogram! Ło dżizas! Wracając właśnie do tych nieszczęsnych kotletów! Wyobraźcie sobie, że zawsze była taka maszynka, gdzie plaszczyli te kotleciki, a dziś! NIE! Popsuła się! Będę musiał użyć tłuczka! Ja już całkiem nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałem go w akcji.. XD Nadal nie mogę dojść do siebie...obym sobie krzywdy nie zrobił XD
A teraz trochę o sałatce...Rano wzięło mnie na sałatkę, więc postanowiłem zrobić ją z produktów, które mam aktualnie pod ręką. Wyszła lepiej, niż się tego spodziewałem...na pytanie, czy zawsze mam ananasa w puszce pod ręką...ODP. Tak, kupuję w promocji i zawsze w szafkach jest. A jeśli chodzi o sardynki...to kilka lat temu odkryłem je w pewnym markecie...są bez skóry i ości. Nie mogę Wam powiedzieć w jakim markecie, nie wydusicie ze mnie tego! Za nic w świecie nie powiem i już! Nie będę za darmo reklamował Aldi!, więc musicie sobie pochodzić i poszukać. Mogę Wam jedynie udzielić podpowiedzi...są w dwóch wersjach.Jedna w oleju słonecznikowym, druga z dodatkiem cytryny. Obie wymiatają!  Także ten, polecam sałatunię...napisał Arek Gie






Składniki:
 

 

 

 

1 puszka czerwonej fasoli
2 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
1 kawałek ugotowanego selera
2 ugotowane na twardo jajka
4 plastry ananasa z puszki
2 ogórki kiszone
1 mała puszka kukurydzy
125 g sardynek w oleju bez skóry i ości
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Fasolę osączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą.
Ananasa, jajka, marchewki, pietruszki, seler i ogórki  kroimy w kostkę, dodajemy do fasoli z posiekaną natką pietruszki i osączoną z zalewy, kukurydzą.
Sardynki osączamy z oleju, wraz z majonezem, dodajemy do warzyw. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, do smaku doprawiając solą i pieprzem.




2 komentarze:

  1. Smak zapewne jest pyszny, ale ten artyzm w zdjęciu... Goście z Aldika powinni dawać ci te szproty z rok za darmo!

    OdpowiedzUsuń