Mielonych miałem już przesyt, a promo było na mięso mielone, więc powstały pyzy. Podwójnie sobie udogodniłem...zaoszczędziłem pieniądze i zrobiłem obiad na zaś, bo tyle mi wyszło. Łatwe w ogarnięciu i mega pyszne. Proporcje podane w przepisie są na jeden obiad. I nie hejtować maggi, bo lubię :P Czasami na coś niezdrowego można sobie pozwolić.
Składniki:
750 g ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
3 kromki chleba tostowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka maggi
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.
Mięso wyrabiamy z chlebem (bez skórek), natką i maggi. Odstawiamy na pół godziny, ponownie wyrabiamy do smaku doprawiając solą i pieprzem.
Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 15 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z omastą z wytopionej słoniny i posiekanej cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz