Lato w pełni, urlop rozpoczęty, więc trzeba się ruszyć i coś zobaczyć. Przygotowane "w biegu" placki, zaspokoją najwybredniejsze kubki smakowe. Delikatne z pikantną nutą. Na ciepło ze śmietaną, na zimno-bez dodatków. Gorąco polecam, do następnego ;)
Składniki:
700 g cukinii
2 pęczki rzodkiewki
2 łyżki posiekanego koperku
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i przekładamy na sitko na około 40 min.
Gdy warzywa puszczą wodę, przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ze śmietaną.
No, dwa pęczki rzodkiewki dają rzaz!
OdpowiedzUsuń