poniedziałek, 27 lutego 2023

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Tak się 'zasuchałem' muzy, że stracił żem orientację ile ja ziemniaków obieram. Nastrugało się i na pampuszki, i na pyzy, i jeszcze śluski kląskie. Ziemniaków wyszła cała tona. Trza było jakoś to przerobić. No i ofkors mięcho...Mięcho z rosołu! Pasztetów już mam dosyć, choć podobno pasztet do paszteta ciągnie. Bat not dys tajm, jak rzekł nasz poliglota, Jędrzej. No to sieM pyzy s miensom wyłoniły, niczym as z rękawa. Czytajta, róbta i umierajta z przejedzenia.

 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

750 g ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
500 g gotowanego mięsa z rosołu (mieszane)
1 ugotowana marchewka
2 łyżki natki pietruszki
150 g wędzonej słoniny
1 cebula
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.

Mięso i marchew mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z omastą z wytopionej słoniny i posiekanej cebuli. 




2 komentarze: