wtorek, 4 października 2022

Polędwiczka w sosie kurkowym z kaszą

Jesienią matka natura obdarowuje nas przeróżnymi skarbami, dzięki którym, to co wymyślamy w kulinarnych fantazjach jest tak różnorodne, że chyba możliwe tylko podczas tej pory roku, jeżeli oczywiście mowa o produktach świeżych. A jeszcze, jeżeli sami, po przez kontakt z naturą zdobyliśmy „kluczowy składnik” dania,  to wartość tego co przygotowaliśmy wzrasta w dwójnasób!

Mam na myśli oczywiście grzyby i grzybobranie. Tradycyjny sposób Polaków na spędzanie czasu na świeżym powietrzu jesienią, z pożytkiem dla zdrowia i podniebienia.

Po jednej z moich wypraw na grzyby przyniosłem w koszyku kurki!

No i moja myśl, jak te grzyby zagospodarować?

Tym razem wybór padł na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kaszą bulgur.

Domownicy, którzy jedząc stali się jurorami w ocenie tego dania, sugerowali kolejną wyprawę na grzyby! To chyba pozytywna opinia, tak myślę…

Jeżeli drogi czytelniku chcesz się o tym sam przekonać, zacznij od grzybobrania, lub znajdź inną formę pozyskania kurek i przyrządzamy i smakujemy!

Wszystkich zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu, gdzie znajdziecie pełną listę potrzebnych produktów i opis kolejnych czynności jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, z kaszą.

Smacznego.

 <WJ>

 


 





Składniki:



300 g kurek

500 g polędwiczki wieprzowej

1 por

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

50 g serka górskiego z czosnkiem

2 ząbki czosnku

1 szklanka kaszy bulgur



Przygotowanie:


Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso. Gdy polędwiczka będzie obsmażona, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika (180°C) na około 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. 

Przygotowujemy również sos. Pokrojonego w piórka pora szklimy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby oraz rozgnieciony nożem czosnek. Całość smażymy około 5 minut. Do kurek dodajemy jogurt oraz serek górski, dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę, mieszamy i podajemy razem z pokrojoną na plastry polędwiczką oraz uprzednio ugotowaną kaszą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz