poniedziałek, 22 lutego 2021

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Tym razem chciałbym zaprosić wszystkich do spróbowania krokietów. To tak popularne danie, że bez żadnego ryzyka można stwierdzić, że właściwie każdy kiedyś je jadł, a i robić, też robiło już wielu... Ja tym razem chciałbym namówić wszystkich do przygotowania krokietów mięsnych z pieczarkami, zapiekanych w sosie śmietanowo-koperkowym. Niby krokiet to klasyka kulinarna, o której wiadomo wszystko, ale jak zwykle to dodatki i sposób finalnego przygotowania decydują o tym, że coś znanego potrafi zaskoczyć smakiem! Czy tak będzie i tym razem? Zapraszam was do przekonania się o tym samodzielnie je wykonując, według mojego przepisu, którego szczegóły i kolejność postępowania znajdziecie w zamieszczonym linku. Smacznego.

 

 






Składniki:





500 g mięsa z udek kurczaka

500 g pieczarek

250 g sera żółtego gouda

5 łyżek oleju

2 jajka

szczypta soli

1,5 szklanki mleka

1,5 szklanki wody gazowanej

2 szklanki mąki

750 ml słodkiej śmietany 18%

1,5 łyżki mąki

1 pęczek koperku

Sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Mięso mielimy.

Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z mięsem dusimy na rozgrzanym oleju, uprzednio oprószając solą, by pieczarki puściły wodę. Odparowujemy z nadmiaru płynu. Dodajemy starty ser, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Jajka ubijamy ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy mleko i wodę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą.
Miksujemy na gładko.
Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

 

Na każdy z płatów ciasta układamy po dwie łyżki farszu, zawijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym.

 

Śmietanę mieszamy z mąką i koperkiem, dokładnie rozrabiamy, zalewamy krokiety i zapiekamy 25 min. w 180°C

 

 


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz