Tym razem chciałbym zaprosić wszystkich do spróbowania krokietów. To tak popularne danie, że bez żadnego ryzyka można stwierdzić, że właściwie każdy kiedyś je jadł, a i robić, też robiło już wielu... Ja tym razem chciałbym namówić wszystkich do przygotowania krokietów mięsnych z pieczarkami, zapiekanych w sosie śmietanowo-koperkowym. Niby krokiet to klasyka kulinarna, o której wiadomo wszystko, ale jak zwykle to dodatki i sposób finalnego przygotowania decydują o tym, że coś znanego potrafi zaskoczyć smakiem! Czy tak będzie i tym razem? Zapraszam was do przekonania się o tym samodzielnie je wykonując, według mojego przepisu, którego szczegóły i kolejność postępowania znajdziecie w zamieszczonym linku. Smacznego.
Składniki:
500 g mięsa z udek kurczaka
500 g pieczarek
250 g sera żółtego gouda
5 łyżek oleju
2 jajka
szczypta soli
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki
750 ml słodkiej śmietany 18%
1,5 łyżki mąki
1 pęczek koperku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielimy.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z mięsem dusimy na rozgrzanym oleju, uprzednio oprószając solą, by pieczarki puściły wodę. Odparowujemy z nadmiaru płynu. Dodajemy starty ser, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy mleko i wodę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą.
Miksujemy na gładko.
Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Na każdy z płatów ciasta układamy po dwie łyżki farszu, zawijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Śmietanę mieszamy z mąką i koperkiem, dokładnie rozrabiamy, zalewamy krokiety i zapiekamy 25 min. w 180°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz