W polskiej tradycji tak się przyjęło, że na niedzielny obiad przygotowuje się rosół... I mimowolnie tak się zbiegło, że dzisiaj jest niedziela, a ja chcę wam zaproponować właśnie rosół... tyle, że nie będzie to klasyka kuchni polskiej tylko bardziej orientalny wariant, inspirowany kuchnią koreańską. A skoro jest to wariant z zupełnie innej kultury, to możemy pominąć kanony rodzimej kuchni i podawać go w dowolnym dniu tygodnia, kiedy tylko przyjdzie nam ochota na wyjątkowe doznania smakowe, bowiem orientalny rosół z kaczki takie rozkosze nam zapewni. Znajdziecie w nim rozgrzewający imbir, czosnek, kurkumę, trawę cytrynową, ale także liście kaffiru, czy grzyby shimeji! Podstawa to oczywiście mięso z kaczki doskonale znane w naszej kuchni, ale przede wszystkim bardzo popularne w kuchni orientalnej! Zachęcam wszystkich do przygotowania sobie tego wyjątkowego rosołu z mojego przepisu. Szczegóły "co i jak" znajdziecie w linku! Tym którzy spróbują, podejmą to wyzwanie, życzę smacznego.
Składniki:
750 g porcji rosołowej z kaczki
1 por (biała część)
2 marchewki
4 liście kaffiru
2 cm imbiru
5 cm kurkumy
2 ząbki czosnku
75 g grzybów shimeji
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka trawy cytrynowej
100 ml sosu sojowego
4 jajka
200 g makaronu udon
2 kapusty pak choi
pieprz
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, 2 cm powyżej mięsa. Dodajemy sos, zagotowujemy. Usuwamy szumowiny, dodajemy marchew i por pokrojone w talarki. Posiekany imbir i czosnek. Zgrillowane na oleju sezamowym , grzyby. Trawę cytrynową, liście kaffiru, kurkumę. Gotujemy na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy sosem sojowym, pieprzem. Podajemy z ugotowanymi, na miękko jajkami, ze zgrillowaną kapustą oraz makaronem udon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz