środa, 13 stycznia 2021

Duszona wołowina w sosie słodko-kwaśnym

Nasza rodzima kuchnia, to zdecydowane smaki! Albo coś jest zdecydowanie kwaśne, albo zdecydowanie słodkie w swoim wyrazie, itd. Zupełnie inaczej jest w krajach Azji... Różne smaki przenikają się w tej samej potrawie i tym samym zwiększają paletę doznań u konsumenta, w tym samym momencie... Z takiej potrzeby zrodził się mój kolejny przepis. Jest to zainspirowana kuchnią wietnamską, wołowina w orientalnym sosie słodko kwaśnym, z dodatkiem ananasa i pieczarek, a podana z delikatnym ryżem jaśminowym. Czy ten smak jest w stanie pobudzić zmysły u typowego mieszkańca naszego kraju? No cóż, zachęcam do podjęcia takiej próby, bo przygotowanie tego dania nie jest trudne. Zatem próbujcie, a ja życzę smacznego! <WJ>

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

500 g wołowiny (łopatka)

2 szalotki

4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju sezamowego

1 trawa cytrynowa

125 g pieczarek

500 ml wrzątku

1 szklanka ryżu jaśminowego

1 pęczek szczypiorku

2 ostre papryczki chili

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 ananas

100 g cukru palmowego

1/3 łyżeczki soli

90 ml octu ryżowego

1 łyżka mielonej czerwonej papryki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

Przygotowanie:

 

 

Zaczniemy od wołowiny, którą kroimy w kostkę (rozmiar dowolny, aczkolwiek im mniejsze kawałki, tym szybciej przygotujemy danie).

Wołowinę obsmażamy na oleju, dodajemy posiekane szalotki, a po chwili posiekany czosnek.

Oczyszczone i pokrojone pieczarki dodajemy po 2 minutach, mieszamy, dusimy na średnim ogniu wraz z rozgniecioną trawą cytrynową. Po 5 minutach dodajemy wrzątek, dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę (po tym czasie usuwamy trawę cytrynową). Następnie dusimy 30 minut na dużym ogniu.

 

W tym czasie przygotowujemy dodatki do sosu.

 

Papryki drobno siekamy.

Ananas obieramy, część drobno kroimy, resztę zjadamy.

 

Wszystkie składniki dodajemy do mięsa, mieszamy razem z cukrem, solą, słodką mieloną papryką oraz octem.

Dusimy przez 15 minut, łączymy z mąką wymieszaną w zimnej wodzie (100 ml). Dokładnie rozrabiamy.

Danie podajemy z ryżem jaśminowym i posiekanym szczypiorkiem.

 


 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz