wtorek, 12 stycznia 2021

Zupa z brukselki z sokiem z kiszonej kapusty

 Brukselka właściwości zawdzięcza zawartości dużej ilości witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych substancji, mogących chronić zdrowie człowieka przed niektórymi chorobami. Co ważne, jest także warzywem niskokalorycznym i bogatym we włókno pokarmowe. 100 g brukselki dostarcza zaledwie 47 kcal. 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

  

1 cebula 

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy   

1 marchewka 

1 pietruszka 

250 ml soku z kiszonej kapusty 

250 g brukselki 

300 g ziemniaków 

3-4 ziarna ziela angielskiego 

2 listki laurowe 

3 łyżeczki majeranku 

1 łyżeczka soli 

1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Cebulę oraz oczyszczone, umyte brukselki, pozbawione twardych końcówek, drobno posiekałem. Przecisnąłem czosnek przez praskę. Obraną marchew i korzeń pietruszki starłem na tarce.
Na lekko rozgrzanej oliwie zeszkliłem cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodałem brukselkę, a następnie starte na tarce warzywa. Dusiłem całość kilka minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Następnie przełożyłem podduszone warzywa do garnka i zalałem ok. 1.5 litra wrzątku.
Dodałem łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie, zagotowałem.
Obrałem ziemniaki, pokroiłem je w kostkę o boku ok. dodałem do gotującego się wywaru.
Po ok. 10 minutach dodałem sok z kiszonej kapusty. Całość gotowałem na małym ogniu kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj majeranek.
Doprawiłem zupę solą i pieprzem do smaku i gotowałem jeszcze kilka minut.

 


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz