Brukselka właściwości zawdzięcza zawartości dużej ilości witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych substancji, mogących chronić zdrowie człowieka przed niektórymi chorobami. Co ważne, jest także warzywem niskokalorycznym i bogatym we włókno pokarmowe. 100 g brukselki dostarcza zaledwie 47 kcal.
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 marchewka
1 pietruszka
250 ml soku z kiszonej kapusty
250 g brukselki
300 g ziemniaków
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę oraz oczyszczone, umyte brukselki,
pozbawione twardych końcówek, drobno posiekałem. Przecisnąłem czosnek
przez praskę. Obraną marchew i korzeń pietruszki starłem na tarce.
Na lekko rozgrzanej oliwie zeszkliłem cebulę i czosnek. Po kilku
minutach dodałem brukselkę, a następnie starte na tarce warzywa.
Dusiłem całość kilka minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas, aby
nie przypalić. Następnie przełożyłem podduszone warzywa do garnka i
zalałem ok. 1.5 litra wrzątku.
Dodałem łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie, zagotowałem.
Obrałem ziemniaki, pokroiłem je w kostkę o boku ok. dodałem do gotującego się wywaru.
Po ok. 10 minutach dodałem sok z kiszonej kapusty. Całość gotowałem
na małym ogniu kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj majeranek.
Doprawiłem zupę solą i pieprzem do smaku i gotowałem jeszcze kilka minut.
brukselki drobno posiekałam?
OdpowiedzUsuń