poniedziałek, 23 listopada 2020

Śmietanowy sos grzybowy

 Danie sezonowe, jesienne w sosie śmietanowym na bazie wiejskiej, wspomnieniowej śmietany. 

 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

  

500 g czerwono głowców (grzyby leśne) 

1 mała cebula 

2 ząbki czosnku 

50 g masła 

2 łyżki oliwy extra vergine 

5 łyżek białego wina 

125 ml wiejskiej gęstej śmietany 

sól 

pieprz 

natka pietruszki 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Grzyby po oczyszczeniu opłukałem zimną wodą. Osuszyłem.
Następnie pokroiłem, kapelusze na paski, nóżki w plastry.

Cebulę drobno posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę.

Na patelni roztopiłem ok. 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Wrzuciłem cebulę, smażyłem przez ok. 5-7 minut, aby delikatnie zrumienić składniki.

Wlałem wino i na większym ogniu zagotowałem, pogotowałem przez minutę, aż większość płynu wyparowała i na patelni pozostała gęsta emulsja.

Dodałem resztę masła i oliwę. Zwiększyłem ogień, dodałem grzyby i smażyłem je na dużym ogniu ok. 6 minut od czasu do czasu mieszałem. Pod koniec gotowania doprawiłem solą i pieprzem.

Wlałem śmietanę, zagotowałem na średnim ogniu. Gotowałem ok. 2 minuty do czasu zgęstnienia sosu. Na koniec dodałem pokrojoną natkę pietruszki.

 


  

 

1 komentarz: