Danie sezonowe, jesienne w sosie śmietanowym na bazie wiejskiej, wspomnieniowej śmietany.
Składniki:
500 g czerwono głowców (grzyby leśne)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
2 łyżki oliwy extra vergine
5 łyżek białego wina
125 ml wiejskiej gęstej śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby po oczyszczeniu opłukałem zimną wodą. Osuszyłem.
Następnie pokroiłem, kapelusze na paski, nóżki w plastry.
Cebulę drobno posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę.
Na patelni roztopiłem ok. 30 g masła i 1 łyżkę oliwy. Wrzuciłem cebulę,
smażyłem przez ok. 5-7 minut, aby delikatnie zrumienić składniki.
Wlałem wino i na większym ogniu zagotowałem, pogotowałem przez minutę,
aż większość płynu wyparowała i na patelni pozostała gęsta emulsja.
Dodałem resztę masła i oliwę. Zwiększyłem ogień, dodałem grzyby i
smażyłem je na dużym ogniu ok. 6 minut od czasu do czasu mieszałem. Pod
koniec gotowania doprawiłem solą i pieprzem.
Wlałem śmietanę, zagotowałem na średnim ogniu. Gotowałem ok. 2 minuty do
czasu zgęstnienia sosu. Na koniec dodałem pokrojoną natkę pietruszki.
ooo tak taki sosik to jest to
OdpowiedzUsuń