W zasadzie nic nowego nie pojawiło się na stole. Wiadomo to,
‘siamto’, ‘owamto’…Jednak historia (kocham słuchać ludzi) urzekła mnie. Czasami
trafia się na ludzi, którzy dani są tobie. To danie to poezja nie tylko smakowa
<3
Składniki:
1 cebula
2 łyżki masła
280 g cienkich kiełbasek (ulubionych)
1/2 główki białej kapusty
150 ml wrzątku
90 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym maśle razem z pokrojoną
kiełbasą.
Kapustę grubo kroimy, dodajemy do podsmażonej kiełbasy,
podlewamy gorącą wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości.
Dodajemy koncentrat pomidorowy. Do słoiczka wsypujemy mąkę,
dolewamy wodę, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Resztki koncentratu
wymieszane z mąką i wodą dodajemy do potrawy. Dokładnie rozprowadzamy, do smaku
doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem i ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz