sobota, 5 września 2020

Kapusta z kiełbasą


W zasadzie nic nowego nie pojawiło się na stole. Wiadomo to, ‘siamto’, ‘owamto’…Jednak historia (kocham słuchać ludzi) urzekła mnie. Czasami trafia się na ludzi, którzy dani są tobie. To danie to poezja nie tylko smakowa <3







Składniki:



1 cebula
2 łyżki masła
280 g cienkich kiełbasek (ulubionych)
1/2 główki białej kapusty 
150 ml wrzątku
90 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz



Przygotowanie:


Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym maśle razem z pokrojoną kiełbasą.

Kapustę grubo kroimy, dodajemy do podsmażonej kiełbasy, podlewamy gorącą wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości.

Dodajemy koncentrat pomidorowy. Do słoiczka wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Resztki koncentratu wymieszane z mąką i wodą dodajemy do potrawy. Dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem i ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz