środa, 2 września 2020

Zupa krem z selera naciowego

Rewelacyjny krem z dodatkiem aromatycznego sera.








Składniki:


  
500 g selera naciowego 
1 cebula 
80 g sera rokpol  
oliwa z oliwek  
100 ml słodkiej śmietany18% 
1 litr wywaru warzywnego 
1 łyżka soku z cytryny 
sól, pieprz




Przygotowanie:



Seler naciowy dokładnie umyłem. Łodygi drobno pokroiłem, a liście oderwałem i zostawiłem do przybrania. Cebulę drobno posiekałem.
W rondlu rozgrzałem oliwę z oliwek i zeszkliłem na niej cebulę. Wrzuciłem pokrojony seler i dusiłem do miękkości. Ostudziłem , zmiksowałem.
Do masy selerowej wlałem gorący wywar warzywny i sok cytrynowy. Zupę zagotowałem i wrzuciłem do niej rozdrobniony ser. Podgrzałem na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił .Doprawiłem do smaku. Po zdjęciu z ognia dodałem posoloną śmietanę. Każdą porcję udekorowałem listkami selera.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz