Rewelacyjny krem z dodatkiem aromatycznego sera.
Składniki:
500 g selera naciowego
1
cebula
80 g sera rokpol
oliwa z oliwek
100 ml słodkiej śmietany18%
1 litr wywaru warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Seler naciowy dokładnie umyłem. Łodygi drobno pokroiłem, a liście oderwałem i zostawiłem do przybrania. Cebulę drobno posiekałem.
W rondlu rozgrzałem oliwę z oliwek i zeszkliłem na niej cebulę. Wrzuciłem
pokrojony seler i dusiłem do miękkości. Ostudziłem , zmiksowałem.
Do masy selerowej wlałem gorący wywar warzywny i sok cytrynowy. Zupę
zagotowałem i wrzuciłem do niej rozdrobniony ser. Podgrzałem na małym
ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił .Doprawiłem do smaku.
Po zdjęciu z ognia dodałem posoloną śmietanę. Każdą porcję udekorowałem
listkami selera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz