niedziela, 30 sierpnia 2020

Sałatka owocowo-warzywna z marynowaną cebulką

Zaskakujące połączenie smaków. Słodkie winogrona i kukurydza, kiszony ogórek, majonez i do tego chrzan. Trudno sobie wyobrazić. Ale efekt smaczny wg konsumentów. 







Składniki:


  
200 g szynki konserwowej 
1 słoiczek żółtej marynowanej cebulki ( ok. 100 g netto ) 
1 mała puszka kukurydzy 
200 g twardego koziego sera ( może być żółty ), u mnie Queso Servilleta 
1 duże kwaśne jabłko 
1 kiszony ogórek 
5 jajek 
4 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 
Pół pęczka natki pietruszki 
4 łyżki majonezu 
6 łyżek jogurtu naturalnego  
pieprz  
200 g ciemnych bezpestkowych winogron 




Przygotowanie:


Szynkę pokroiłem w grubsza kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, pokroiłem również w kostkę. Podobnie jabłko i kozi ser oraz kiszonego ogórka ( ser oraz ogórka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach ). Winogrona opłukałem, osuszyłem, przekroiłem na połówki. Kukurydzę osączyłem z zalewy. Natkę pietruszki drobno posiekałem.
Przygotowałem sos. Jogurt i chrzan wymieszałem w miseczce, dodałem pieprz.
Wszystkie składniki sałatki połączyłem, delikatnie wymieszałem. Schłodziłem w lodówce.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz