czwartek, 4 czerwca 2020

Skrzydełka pieczone w limonkowym sosie


Czasami, nie tylko lenistwo, ale i brak czasu „wymusza” na nas pójście na łatwiznę. Bardzo często korzystamy z orientalnych sosów. Dlaczego? Bardzo lubimy połączenie mięsa ze słodką nutą. Właśnie te sosy charakteryzują się zbalansowanym smakiem. Oczywiście troszkę smak podkręciliśmy naszym, polskim miodem. Wyszło przede wszystkim smacznie, no i oczywiście szybko. Zapraszamy do wypróbowania przepisu w dobie „kryzysu” czasowego. A jak nie będzie Wam się chciało stać przy garach, my też czasami tak mamy, to tym bardziej. Życzymy smacznego.







Składniki:


1 kg skrzydełek z kurczaka
90 ml sosu z limonką, kolendrą i chili
1 łyżka miodu lipowego


Przygotowanie:


Skrzydełka oczyszczamy.
Sos limonkowy mieszamy z miodem, dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy.
Skrzydełka układamy na blaszce, pozostałą marynatę zostawiamy, pieczemy 35 minut w 180°C. 5 minut przed końcem pieczenia drób polewamy pozostałą marynatą.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz