poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Tarta po rusku


Nie lada gratka dla koneserów pierogów po rusku. Tym razem w szybszej formie, formie tarty.








Składniki:


1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g ziemniaków
250 g białego sera
1 łyżka majeranku
1 cebula
200 g wędzonego boczku
sól, pieprz


Przygotowanie:



Ziemniaki gotujemy, razem z serem mielimy na średnich oczkach.
Cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, wytapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę, szklimy.
Zmielone ziemniaki z serem mieszamy z boczkiem, cebulą i majerankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
W formie do pieczenia rozkładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i chwilę podpiekamy w 200°C.
Na podpieczony spód wykładamy farsz.
Całość pieczemy 25 minut w 200°C. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz