Nie lada gratka dla koneserów pierogów po rusku. Tym razem w
szybszej formie, formie tarty.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g ziemniaków
250 g białego sera
1 łyżka majeranku
1 cebula
200 g wędzonego boczku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, razem z serem mielimy na średnich
oczkach.
Cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię
wrzucamy boczek, wytapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę, szklimy.
Zmielone ziemniaki z serem mieszamy z boczkiem, cebulą i
majerankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
W formie do pieczenia rozkładamy ciasto, nakłuwamy widelcem
i chwilę podpiekamy w 200°C.
Na podpieczony spód wykładamy farsz.
Całość pieczemy 25 minut w 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz