Białe krewetki w połączeniu z makaronem skąpanym w sosie śmietanowo-mlecznym. Wow, do tego parmezan, czegóż chcieć więcej.
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
0,5 kg krewetek białych
1
łyżka oliwy
½
drobno posiekanej cebuli
2
łyżki masła
3
ząbki czosnku, wyciśnięte
ok 80 ml białego wina
250 ml śmietany wiejskiej
250 ml mleka
3
łyżki świeżo startego parmezanu
sól
pieprz do smaku
1
łyżka drobno posiekanej pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Ugotowałem makaron al dente. Rozgrzałem oliwę na
patelni, na średnim ogniu. Krewetki posypałem solą i pieprzem i ułożyłem
na patelni tak, aby tworzyły pojedynczą warstwę. Smażyłem około 3
minuty z każdej strony do momentu, aż krewetki nie były już
przeźroczyste. Krewetki przełożyłem do oddzielnego naczynia. Na tej
samej patelni roztopiłem masło. Wrzuciłem i lekko zarumieniłem cebulę,
po chwili dodałem czosnek. Uwaga, żeby go nie przypalić. Zmniejszyłem
ogień i dodałem wino. Smażyłem razem, aż na patelni pozostało około ¼
wlanego płynu. Następnie dodałem śmietanę, mleko i dobrze wymieszałem.
Wsypałem parmezan, doprawiłem. Dodałem ugotowany makaron, wymieszałem z
sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz