wtorek, 10 marca 2020

Zupa a’la bolognese


Jak zwykle dylemat…co zrobić na obiad. Zachciało nam się najpierw makaronu, później zupy…kolejny kompromis.







 Składniki:


250 g boczku surowego
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
200 ml czerwonego wina wytrawnego
1 litr bulionu wołowego
330 ml passaty pomidorowej z pomidorków koktajlowych
1 łyżka oregano
1/2 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz

Dodatkowo:

250 g makaronu penne


Przygotowanie:


Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy.
Boczek kroimy w paski, wrzucamy na patelnię, wytapiamy tłuszcz, wrzucamy mięso mielone, pokrojone warzywa, dusimy pod przykryciem.
Dolewamy wino, odparowujemy, zalewamy bulionem, dodajemy passatę, oregano, gotujemy przez kwadrans.
Następnie dodajemy parmezan, dokładnie łączymy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz