Danie wegetariańskie
Składniki:
Ciasto : 250 g mąki pszennej
125 g masła
1
żółtko
2
łyżki wody
pół łyżeczki soli
Wierzch: 3 mięsiste pomidory
1
bakłażan
1
mała cukinia
2
jajka
pół szklanki gęstej śmietany
2
łyżki mleka
1
łyżeczka mąki pszennej
100 g startego sera grana padano
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2
łyżki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto kruche.
Do żółtka dodałem łyżkę wody, roztrzepałem energicznie. Mąkę przesiałem do miski, aby ją napowietrzyć. Dodałem szczyptę soli.
Wymieszałem, na środku zrobiłem wgłębienie i włożyłem pokrojone masło.
Wyrobiłem ciasto szybko ( ciasto kruche nie lubi ciepła ).
Dodałem żółtko z wodą. Zagniotłem. Stolnicę obsypałem mąką, przełożyłem
ciasto. Rozwałkowałem, a następnie uformowałem kulę, owinąłem folia i
włożyłem do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ciasto jest wtedy gotowe do wykorzystania.
Przygotowanie spodu.
Ciasto wyjąłem z lodówki. Okrągłą formę wyłożyłem papierem do pieczenia.
Rozwałkowałem ciasto na grubość pół centymetra i przeniosłem na wałku
do formy. Zawinąłem nadmiar ciasta na brzegach. Spód nakłułem widelcem.
Wstawiłem do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut w temperaturze 190
stopni, aż ciasto się przyrumieniło.
Przygotowanie wierzchu.
Z cukinii odciąłem końce, przekroiłem wzdłuż, pokroiłem w kostkę.
Z bakłażana również odciąłem koniec, pokroiłem w plasterki.
Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem cukinie i bakłażana. Dusiłem
razem, mieszając, aż warzywa zmiękły i się przyrumieniły. Posoliłem i
popieprzyłem. Pomidory opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plasterki.
Usunąłem sok z pestkami ( jeśli jest go za dużo ).
W miseczce roztrzepałem jajka, wlałem śmietanę z mlekiem. Doprawiłem
solą, pieprzem i startą gałką. Spód tarty oprószyłem delikatnie mąką.
Wyłożyłem usmażony bakłażan z cukinią, a na to pokrojone pomidory.
Zalałem wierzch masą śmietanowo-jajeczną. Posypałem startym serem.
Wstawiłem do nagrzanego piekarnika, piekłem ok. 25 minut w temperaturze
190 stopni C.
O matko jak ona wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy wiesz, ale założyłam firmę, gdzie prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci :)
Poniżej daję link na mojego fb jakbyś chciał zobaczyć jak to wygląda :)
https://www.facebook.com/Little-Cook-warsztaty-kulinarne-dla-dzieci-378068466170808/