piątek, 20 marca 2020

Tarta wegetariańska-błyskawiczna

Danie wegetariańskie








 Składniki:

 Ciasto : 250 g mąki pszennej 
 125 g masła 
 1 żółtko 
 2 łyżki wody 
 pół łyżeczki soli 
 Wierzch: 3 mięsiste pomidory 
 1 bakłażan 
 1 mała cukinia 
 2 jajka 
 pół szklanki gęstej śmietany 
 2 łyżki mleka 
 1 łyżeczka mąki pszennej 
 100 g startego sera grana padano 
 pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
 2 łyżki oliwy 
 sól 
 pieprz 



Przygotowanie:


Ciasto kruche.
Do żółtka dodałem łyżkę wody, roztrzepałem energicznie. Mąkę przesiałem do miski, aby ją napowietrzyć. Dodałem szczyptę soli.
Wymieszałem, na środku zrobiłem wgłębienie i włożyłem pokrojone masło. Wyrobiłem ciasto szybko ( ciasto kruche nie lubi ciepła ).
Dodałem żółtko z wodą. Zagniotłem. Stolnicę obsypałem mąką, przełożyłem ciasto. Rozwałkowałem, a następnie uformowałem kulę, owinąłem folia i włożyłem do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ciasto jest wtedy gotowe do wykorzystania.

Przygotowanie spodu.
Ciasto wyjąłem z lodówki. Okrągłą formę wyłożyłem papierem do pieczenia. Rozwałkowałem ciasto na grubość pół centymetra i przeniosłem na wałku do formy. Zawinąłem nadmiar ciasta na brzegach. Spód nakłułem widelcem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto się przyrumieniło.

Przygotowanie wierzchu.
Z cukinii odciąłem końce, przekroiłem wzdłuż, pokroiłem w kostkę.
Z bakłażana również odciąłem koniec, pokroiłem w plasterki.
Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem cukinie i bakłażana. Dusiłem razem, mieszając, aż warzywa zmiękły i się przyrumieniły. Posoliłem i popieprzyłem. Pomidory opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plasterki. Usunąłem sok z pestkami ( jeśli jest go za dużo ).
W miseczce roztrzepałem jajka, wlałem śmietanę z mlekiem. Doprawiłem solą, pieprzem i startą gałką. Spód tarty oprószyłem delikatnie mąką. Wyłożyłem usmażony bakłażan z cukinią, a na to pokrojone pomidory. Zalałem wierzch masą śmietanowo-jajeczną. Posypałem startym serem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika, piekłem ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni C.
 


  

1 komentarz:

  1. O matko jak ona wspaniale wygląda.

    Nie wiem czy wiesz, ale założyłam firmę, gdzie prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci :)

    Poniżej daję link na mojego fb jakbyś chciał zobaczyć jak to wygląda :)
    https://www.facebook.com/Little-Cook-warsztaty-kulinarne-dla-dzieci-378068466170808/

    OdpowiedzUsuń