niedziela, 15 marca 2020

Pieczona pierś z gęsi


Co tu dużo pisać. Poezja i tyle w temacie.









Składniki:



1 pierś z gęsi wraz z kością
100 ml oleju
2 litry cydru z miodem
1 łyżka majeranku
1 łyżka miodu nawłociowego
2 jabłka
6 szalotek
1 główka czosnku
sól, pieprz



Przygotowanie:



Cydr mieszamy z olejem, miodem, posiekanymi ząbkami czosnku i szalotkami, kawałkami jabłek oraz przyprawami.

Mięso nakłuwamy, zalewamy uprzednio przygotowaną marynatą na 24 h wkładamy do lodówki.

Gęsinę przekładamy do brytfanny, wlewamy szklankę marynaty plus „wyłowione” jabłka.

Pieczemy pod przykryciem w 150°C przez około 4 godziny, co jakiś czas podlewając pozostałą marynatą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz