sobota, 11 stycznia 2020

Zupa fasolowa


Są momenty w których uwielbiamy wracać do naszej rodzimej, polskiej kuchni. Chociaż uwielbiamy nowe smaki, dzięki którym poszerzamy nasz horyzont kulinarny, naturą jest powrót do korzeni. 







 Składniki:


500 g świeżej białej fasoli 
500 g wędzonych żeberek
2 pętka kiełbasy ze świniobicia
100 g chorizo
2 pętka kiełbasy śląskiej
250 g boczku surowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka majeranku
sól, pieprz


Przygotowanie:




Fasolę moczymy przez noc. Płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy wędzone żeberka liście laurowe i ziele angielskie.
Boczek kroimy w kostkę, kiełbasy jak lubimy, smażymy najpierw boczek, do wytopienia, później wrzucamy kiełbasę. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie czosnek, chwilę smażymy.
Żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy.
Po godzinie dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki oraz boczek z kiełbasą. Gotujemy do miękkości warzyw.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę, majeranek, chwilę smażymy (ciągle mieszamy), dodajemy wywar z zupy, rozprowadzamy, dodajemy do całości. Łączymy z zupą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz