Ponoć ta polska, tak dobrze czytacie, jest w 50-ciu
najlepszych potraw na świecie. Ruskie pierogi to całkiem inna bajka, gdyż są
bez sera. A nasze, takie pyszniutkie, tym razem podrasowane twarogiem wędzonym.
O ja!!!!!!!!! Po obiedzie, koła do góry, ślinotok po spaniu. Petarda!
Składniki:
250 g twarogu solankowego wędzonego
500 g ziemniaków
2 cebule
1 łyżka masła ghee
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
Ciasto:
450 g mąki pszennej typ 650
1 łyżka masła
350 ml wrzątku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym
wrzątku. Studzimy.
Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz
pieprzem.
Dodajemy zeszkloną na maśle klarowanym, cebulę, na koniec
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Masę wyrabiamy.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy
pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.
Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki
wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.
Gotujemy w osolonym wrzątku,
3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.
Podajemy z ulubioną omastą lub śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz