wtorek, 14 stycznia 2020

Pierogi ruskie z serem wędzonym


Ponoć ta polska, tak dobrze czytacie, jest w 50-ciu najlepszych potraw na świecie. Ruskie pierogi to całkiem inna bajka, gdyż są bez sera. A nasze, takie pyszniutkie, tym razem podrasowane twarogiem wędzonym. O ja!!!!!!!!! Po obiedzie, koła do góry, ślinotok po spaniu. Petarda!







Składniki:


250 g twarogu solankowego wędzonego
500 g ziemniaków
2 cebule
1 łyżka masła ghee
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku

Ciasto:

450 g mąki pszennej typ 650
1 łyżka masła 
350 ml wrzątku

Przygotowanie:




Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.

Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Dodajemy zeszkloną na maśle klarowanym, cebulę, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Masę wyrabiamy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.

Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

Gotujemy w osolonym wrzątku,  3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.

Podajemy z ulubioną omastą lub śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz