Czasami ciężko zadowolić rodzinę jakimś „wytwornym” daniem.
Nie jest to danie na co dzień, wiadomo. Kasa też jest ważna. Czasami warto
zaszaleć. Nie pożałujecie.
Składniki:
Kotlety:
500 g cielęciny
2 kajzerki
3 jajka
5 łyżek masła
1 szklanka bułki tartej
2 szklanki mleka
sól
Sos:
2 duże cebule
1 główka czosnku
600 ml wrzątku
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
100 ml zimnej wody
Przygotowanie:
Cielęcinę namoczymy w mleku przez dwie godziny. Po tym
czasie płuczemy, mielimy.
Kajzerki rwiemy, moczymy w mleku (usuwamy twardsze części).
Odciskamy.
Łyżkę masła ucieramy z dwoma żółtkami na gładko. Dodajemy
namoczoną bułkę. Wyrabiamy do uzyskania pulchnej masy.
Dodajemy mięso i znowu dokładnie mieszamy i solimy.
Formujemy kotlety w kształcie krokietów. Obtoczamy je w
bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce.
Smażymy na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.
Smażymy na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.
Cebule i czosnek siekamy, smażymy na maśle, zalewamy bulionem.
Zagotowujemy, blendujemy. Przecieramy.
Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do sosu, mieszamy.
Wrzucamy kotlety, zagotowujemy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz