środa, 8 stycznia 2020

Kotlety cielęce w sosie cebulowo czosnkowym


Czasami ciężko zadowolić rodzinę jakimś „wytwornym” daniem. Nie jest to danie na co dzień, wiadomo. Kasa też jest ważna. Czasami warto zaszaleć. Nie pożałujecie. 








Składniki:



Kotlety:


500 g cielęciny
2 kajzerki
3 jajka
5 łyżek masła
1 szklanka bułki tartej
2 szklanki mleka
sól

Sos:

2 duże cebule
1 główka czosnku
600 ml wrzątku
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
100 ml zimnej wody

Przygotowanie:


Cielęcinę namoczymy w mleku przez dwie godziny. Po tym czasie płuczemy, mielimy.

Kajzerki rwiemy, moczymy w mleku (usuwamy twardsze części). Odciskamy.

Łyżkę masła ucieramy z dwoma żółtkami na gładko. Dodajemy namoczoną bułkę. Wyrabiamy do uzyskania pulchnej masy.

Dodajemy mięso i znowu dokładnie mieszamy i solimy.

Formujemy kotlety w kształcie krokietów. Obtoczamy je w bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce.
Smażymy na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.


Cebule i czosnek siekamy, smażymy na maśle, zalewamy bulionem. Zagotowujemy, blendujemy. Przecieramy.

Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do sosu, mieszamy.



Wrzucamy kotlety, zagotowujemy.



Podajemy z ulubionymi dodatkami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz