środa, 8 stycznia 2020

Udka pieczone w piwie


Polecamy szczególnie tym, którzy kochają mięso drobiowe. W tej wersji wyszło bardzo soczyste, przede wszystkim aromatyczne.








 Składniki:


2 udka kurczaka
250 ml jasnego piwa
1 łyżka miodu
50 ml sosu ponzu
1 łyżka mielonej czerwonej papryki
2 gałązki świeżego rozmarynu


Przygotowanie:



Udka oczyszczamy, nakłuwamy.

Piwo mieszamy z miodem, sosem ponzu, mieloną papryką i gałązkami rozmarynu.

Udka marynujemy minimum godzinę.

Przekładamy, razem z marynatą, do naczynia żaroodpornego.

Całość pieczemy 45 minut w 180°C, co jakiś czas polewając marynatą.

5 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg.
 

1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie i z pewnością tak smakują ;)
    Pozdrawiam.
    https://lepsze-jutro-ksiazka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń