wtorek, 31 grudnia 2019

Spaghetti a’la bolognese (bezmięsne)


Propozycja dla tych, którzy uwielbiają makaron.







Składniki:


400 g makaronu spaghetti
250 g boczniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina wytrawnego
1 duża marchew
500 ml passaty pomidorowej
1/2 szklanki startego parmezanu
1 łyżka suszonego lubczyku
sól, pieprz


Przygotowanie:



Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.



Cebulę, czosnek i grzyby mielimy na dużych oczkach. Smażymy na rozgrzanym maśle, razem ze startą na dużych oczkach, marchewką.



Dodajemy białe wino, odparowujemy.



Następnie wlewamy passatę, wsypujemy lubczyk, dodajemy parmezan.



Dusimy przez kwadrans.



Do sosu dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz