To właśnie są nasze smaki, które idealnie nadają się na
kolację. Mnóstwo świeżych warzyw, do tego smażony kurczak i obłędny sos, podkreślony
pyłkiem kwiatowym.
Składniki:
2 filety z kurczaka
5 łyżek mąki
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
2 sałaty rzymskie
15 szt pomidorków koktajlowych
2 szalotki
5 rzodkiewek
6 pieczarek
125 g mini mozzarelli
Sos:
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka miodu z amfory krzewiastej
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka octu ryżowego
sól, pieprz
Dodatkowo:
2 łyżki pyłku kwiatowego
Przygotowanie:
Filety oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące,
rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano, studzimy i kroimy na
kawałki.
Sałatę szatkujemy.
Pomidorki kroimy.
Rzodkiewkę kroimy w talarki, podobnie oliwki i szalotki.
Mozzarellę przekrawamy na pół.
Ogórki kroimy na kawałki.
Pokrojone pieczarki smażymy na maśle.
Sos:
Oliwę łączymy z musztardą, miodem, octem. Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy, polewamy sosem, oprószamy
pyłkiem kwiatowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz