środa, 4 grudnia 2019

Sałatka warzywna z kurczakiem


To właśnie są nasze smaki, które idealnie nadają się na kolację. Mnóstwo świeżych warzyw, do tego smażony kurczak i obłędny sos, podkreślony pyłkiem kwiatowym.










Składniki:


2 filety z kurczaka
5 łyżek mąki
2 jajka
5 łyżek bułki tartej

2 sałaty rzymskie
15 szt pomidorków koktajlowych
2 szalotki
5 rzodkiewek
6 pieczarek
125 g mini mozzarelli

Sos:

100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka miodu z amfory krzewiastej
1 łyżka musztardy sarepskiej 
1 łyżka octu ryżowego

sól, pieprz

Dodatkowo:

2 łyżki pyłku kwiatowego


Przygotowanie:




Filety oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano, studzimy i kroimy na kawałki.

Sałatę szatkujemy.
Pomidorki kroimy.
Rzodkiewkę kroimy w talarki, podobnie oliwki i szalotki.
Mozzarellę przekrawamy na pół.
Ogórki kroimy na kawałki.
Pokrojone pieczarki smażymy na maśle.

Sos:

Oliwę łączymy z musztardą, miodem, octem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy, polewamy sosem, oprószamy pyłkiem kwiatowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz