niedziela, 3 listopada 2019

Kotlety jajeczne

Fajny obiad na piątek. Kotleciki można mniej smażyć. W połączeniu z surówką z kiszonej kapusty i pieczonymi potatkami dla nas poezja. 







Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo
1 świeże jajko
bułka tarta
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki masła ghee
bułka tarta
sól, pieprz


Przygotowanie:


Ugotowane na twardo jajka, obrałem je, rozgniotłem w misce widelcem. Dodałem surowe jajko, doprawiłem solą, pieprzem. Dodałem łyżkę tartej bułki, natkę, szczypiorek. Dokładnie wymieszałem, uformowałem kotleciki, mocno dociskając masę.

Kotleciki obtoczyłem w bułce tartej, ułożyłem na talerzu i włożyłem do lodówki na 2 godziny.

Na patelni rozgrzałem masło klarowane. Usmażyłem na nim kotleciki zmniejszając ogień. Smażyłem na rumiano po 3 minuty z każdej strony, powtórzyłem smażenie.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz