Fajny obiad na piątek. Kotleciki można mniej smażyć. W połączeniu z
surówką z kiszonej kapusty i pieczonymi potatkami dla nas poezja.
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 świeże jajko
bułka tarta
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki masła ghee
bułka tarta
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka, obrałem je, rozgniotłem
w misce widelcem. Dodałem surowe jajko, doprawiłem solą, pieprzem.
Dodałem łyżkę tartej bułki, natkę, szczypiorek. Dokładnie wymieszałem,
uformowałem kotleciki, mocno dociskając masę.
Kotleciki obtoczyłem w bułce tartej, ułożyłem na talerzu i włożyłem do lodówki na 2 godziny.
Na patelni rozgrzałem masło klarowane. Usmażyłem na nim kotleciki
zmniejszając ogień. Smażyłem na rumiano po 3 minuty z każdej strony,
powtórzyłem smażenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz