poniedziałek, 11 listopada 2019

Kiszone rydze

Dziękujemy Kalina za podarunek. Rydzów nigdy nie udało się nam uzbierać. Mnóstwo prawdziwków, ale nie rydzów. Postanowiliśmy je ukisić. Wyszły super! 








Składniki:


świeże rydze
cebula
liście laurowe
ziele angielskie
cukier
sól


Przygotowanie:


Grzyby oczyściłem, dokładnie opłukałem w zimnej wodzie. Ugotowałem w garnku w osolonej wodzie 2-3 minuty.
Odcedziłem, schłodziłem. Garnek kamionkowy umyłem. Na dnie garnka ułożyłem warstwę cebuli wcześniej pokrojonej w piórka, liść laurowy i ziele angielskie. Na cebulę ułożyłem rydze blaszkami do góry, posoliłem ( 2-3 szczypty ) i kilka ziaren cukru. Następnie znowu warstwa cebuli itd. Ostatnią warstwą musi być cebula.
Wszystko lekko docisnąłem, położyłem talerzyk obciążyłem moździerzem.
Tak przygotowane rydze zostawiłem w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach sprawdziłem czy rydze puściły sok. Jeśli grzyby nie są przykryte płynem, to trzeba zalać je zimną solanką. Grzyby kisimy 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można przełożyć do słoików i pasteryzować, albo pozostawić w garnku i przenieść do piwnicy lub lodówki.
  


 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kiszonki, ale kiszonych grzybów jeszcze nie próbowałam. Ostatnio robiłam kiszony kalafior oraz pomidory. Wyszły przepyszne, polecam każdemu wypróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń