Boższ! Jakie to pyszne wyszyło! Na 10, szesnastkę dajemy!
Składniki:
500g makaronu spaghetti
100 ml czerwonego wina wytrawnego
100 ml czerwonego wina wytrawnego
1 cebula
1 łyżka oliwy
2 łodygi selera łodygowego
400 g mielonego mięsa wołowego
500 ml passaty pomidorowej
1 mała puszka groszku konserwowego
starty parmezan
starty parmezan
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
A rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojony
seler.
Lekko szklimy, dolewamy wina. Odparowujemy.
Do cebuli dodajemy mięso, szpatułką lekko rozdrabniamy,
zalewamy passatą.
Dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.
Puszkę groszku, wraz z zalewą, dodajemy do sosu. Dusimy 5
min. ciągle mieszając.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz