piątek, 18 października 2019

Spaghetti z mięsem i groszkiem


Boższ! Jakie to pyszne wyszyło! Na 10, szesnastkę dajemy!







Składniki:

500g makaronu spaghetti
100 ml czerwonego wina wytrawnego
1 cebula
1 łyżka oliwy 
2 łodygi selera łodygowego
400 g mielonego mięsa wołowego
500 ml passaty pomidorowej
1 mała puszka groszku konserwowego
starty parmezan
sól, pieprz


Przygotowanie:


Makaron gotujemy al dente.

A rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojony seler.
Lekko szklimy, dolewamy wina. Odparowujemy.
Do cebuli dodajemy mięso, szpatułką lekko rozdrabniamy, zalewamy passatą.
Dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.
Puszkę groszku, wraz z zalewą, dodajemy do sosu. Dusimy 5 min. ciągle mieszając.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz