niedziela, 27 października 2019

Rosół drobiowy


U nas rosół bywa, jak mamy na niego ochotę. Rzadko w weekendy, gdyż mamy więcej czasu, który możemy przeznaczyć na „wymyślne” dania lub kilka jednocześnie. Jak zauważyliście przybył nam kolejny kociak, Yadzia. Uwielbia ona gotowanego kurczaka, więc ugotowaliśmy jej ćwiartki. Szkoda było wylać wywar, więc popełniliśmy dla nas rosół.








Składniki:


2 duże ćwiartki z kurczaka (około 600 g)
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 por (zielona część)
2 suszone prawdziwki
2 cebule
5 liści laurowych
3 ziarna ziela angielskiego
makaron
1 duży pęczek natki pietruszki 
sól, pieprz


Przygotowanie:



Ćwiartki kurczaka zalewamy zimną wodą, kilka cm nad powierzchnię mięsa, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu 60 min. Mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy przez drobne sito.
Wrzucamy warzywa, grzyby, natkę pietruszki (1/2 pęczka), liście laurowe i ziele angielskie. Dolewamy zimną wodę, kilka cm nad poziom warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości jarzyn.
Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z posiekaną pietruszką i ulubionym makaronem. U nas orkiszowy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz