środa, 9 października 2019

Marynowane pomidory

Posuwamy pomysł na zagospodarowanie ostatnich dojrzewających pomidorów. Zbieramy, bowiem mróz w nocy. Wśród zebranych zielone, małe i inne. 








Składniki:



20 małych pomidorów
2 cebule
1 marchew
sól
Marynata:
3/4 szklanki octu 10%
3 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 liście laurowe
pieprz ziarnisty


Przygotowanie:

Pomidory umyłem, usunąłem szypułki, pokroiłem na grube (1/2 cm) plastry wykrawając twardą część spod ogonka.
Cebulę obrałem, pokroiłem na cienkie talarki.
Marchew obrałem, umyłem, poszatkowałem na cieniutkie plasterki.
Pokrojone warzywa umieściłem w dużej misce, posoliłem. Odstawiłem na dobę.
Po tym czasie warzywa odcedziłem na sicie i następnie luźno ułożyłem w wyparzonych słoikach.
Wszystkie składniki marynaty zagotowałem, przestudziłem.
Zalałem marynatą warzywa w słoikach. Pasteryzowałem 30 minut w 200°C. 


1 komentarz: