środa, 9 października 2019

Golonki pieczone


W końcu nadszedł ten czas, kiedy zachciało nam się takiego jedzenia. Cudne, przepyszne, nie odtłuszczone…kiedyś czytaliśmy, że trzeba dostarczać organizmowi tłuszczu, inaczej sam będzie odkładać…no to dostarczamy.










Składniki:



2 golonki wieprzowe przednie
350 ml wina Riesling
2 litry bulionu z żeberek wieprzowych
1 łyżka uniwersalnej eko przyprawy
5 łyżek syropu klonowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
4 ząbki czosnku
1 cebula



Przygotowanie:



Golonki myjemy, gotujemy przez 45 minut w bulionie z żeberek.

Wyjmujemy, studzimy.

Przygotowujemy marynatę:

Wino, czosnek, syrop klonowy, pokrojoną cebulę, olej, przyprawę mieszamy zalewamy golonki, rozprowadzamy, Przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy 45 min w 180°C, co jakiś czas podlewamy marynatą.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz