czwartek, 19 września 2019

Zapiekane filety kurczaka w papryce


Przepis może wydawać się skomplikowany, aczkolwiek jest bardzo prosty i wszystko praktycznie samo się robi. Czas też może przerażać, jednak wszystko można sukcesywnie przygotowywać z dnia na dzień.









Składniki:


500 g podudzi z kurczaka bez skóry
1 kg czerwonej papryki
1 łyżka mielonej czerwonej papryki
2 łyżki listków tymianku
1 cebula
1 łyżeczka cukru palmowego
sól, pieprz


Przygotowanie:



Papryki przekładamy do pieczeniowego rękawa. Pieczemy w 200°C przez około godzinę. Studzimy (płynu nie wylewamy, tylko przecedzamy przez sito), usuwamy skórkę. Blendujemy, dodajemy płyn z pieczenia, dodajemy przyprawy, drobno posiekaną cebulę.
Mięso oczyszczamy, nakłuwamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy papryką.
Całość zapiekamy 30 min w 200°C
 


3 komentarze: