Wołowina nie jest łatwym mięsem. Ale przestrzegając kilku zasad można ją
dobrze przyrządzić.
Składniki:
600 g porów
70 ml oliwy
700 g boczniaków
500 ml czerwonego wina wytrawnego
1 kg polędwicy wołowej
1 łyżka listków tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pory oczyściłem, ciemnozielone części odkroiłem,
resztę pokroiłem skośnie w grube plastry. Boczniaki, te większe,
podzieliłem na połówki. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy. Wrzuciłem
przygotowane składniki. Smażyłem, aż się lekko zrumieniły.
Wlałem wino, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 2
minuty. Przykryłem patelnię i dusiłem na małym ogniu jeszcze 5 minut.
Zdjąłem pokrywkę. Gotowałem kolejne 5 minut na dużym ogniu, aż część
płynu odparowała. Odstawiłem.
Polędwicę podzieliłem na 4 grubsze steki. Osuszyłem. Posoliłem stronę,
którą pierwszą smażyłem. Rozgrzałem patelnię. Dodałem tłuszcz. Steki
smażyłem do uzyskania pożądanej wersji. Za pomocą szczypiec odwróciłem
soląc je przed odwróceniem. Smażyłem 3-4 minuty. Zdjąłem z patelni,
pozostawiłem 5 minut. Przed podaniem popieprzyłem. Podałem z duszonymi
porami i boczniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz