Śliwkowe powidła inaczej. Składniki na 6 słoików o pojemności 250 ml
każdy.
Gotową przyprawę do grzanego wina można zastąpić mieszaniną przypraw
przygotowanej z mielonych goździków, cynamonu, imbiru i gałki
muszkatołowej- 4 g.
Składniki:
2 kg śliwek węgierek
400 g cukru
2 cytryny
125 ml czerwonego wytrawnego wina
2 opakowania przyprawy do grzanego wina
Przygotowanie:
Śliwki przekroiłem na połówki, usunąłem pestki.
Wino zagotowałem z przyprawami, odstawiłem na 5 minut, przecedziłem.
Owoce wymieszałem z połową cukru i winem, gotowałem 30 minut. Dodałem
resztę cukru, gotowałem jeszcze 2 godziny na małym ogniu. Cytryny
pokroiłem w plasterki, dodałem do śliwek na pół godziny przed końcem
gotowania. Gorące powidła przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików,
szczelnie zamknąłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz