środa, 4 września 2019

Śliwki węgierki kiszone

Obdarowani szukamy nowych przepisów na zagospodarowanie śliwek węgierek. Tym razem proponujemy kiszone. Przepis na dwa słoiki o pojemności 0,9 l. 








Składniki:


1 kg śliwek węgierek
4 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
2 gwiazdki anyżu
8 cm kory cynamonu
1 łyżeczka białej gorczycy
10 szt goździków
Solanka:
1 litr wody
1 łyżeczka soli



Przygotowanie:


Słoiki i zakrętki wyparzyłem. Twarde śliwki umyłem i osuszyłem. Wodę zagotowałem, rozpuściłem w niej sól.

Do każdego słoika nałożyłem ciasno owoce w całości. Układałem je jedna przy drugiej, ile weszło do słoika, ale nie ugniatałem, aby nie popękały.

Do każdego słoika dodałem po ząbku czosnku, 2 łyżeczki miodu akacjowo - lipowego, 1 gwiazdce anyżu, 2 ziela angielskie, kawałku cynamonu, 1/2 łyżeczki gorczycy i 5 goździków.

Owoce zalałem przestudzoną solanką, zakręciłem i odstawiłem na 3 tygodnie.. Podczas kiszenia zalewa zmienia kolor na różowy, a owoce miękną i przechodzą aromatem przypraw.

 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz