Obdarowani szukamy nowych przepisów na zagospodarowanie śliwek węgierek. Tym razem proponujemy kiszone.
Przepis na dwa słoiki o pojemności 0,9 l.
Składniki:
1 kg śliwek węgierek
4 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
2 gwiazdki anyżu
8 cm kory cynamonu
1 łyżeczka białej gorczycy
10 szt goździków
Solanka:
1 litr wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Słoiki i zakrętki wyparzyłem. Twarde śliwki umyłem i osuszyłem. Wodę zagotowałem, rozpuściłem w niej sól.
Do każdego słoika nałożyłem ciasno owoce w całości. Układałem je jedna
przy drugiej, ile weszło do słoika, ale nie ugniatałem, aby nie
popękały.
Do każdego słoika dodałem po ząbku czosnku, 2 łyżeczki miodu akacjowo -
lipowego, 1 gwiazdce anyżu, 2 ziela angielskie, kawałku cynamonu, 1/2
łyżeczki gorczycy i 5 goździków.
Owoce zalałem przestudzoną solanką, zakręciłem i odstawiłem na 3
tygodnie.. Podczas kiszenia zalewa zmienia kolor na różowy, a owoce
miękną i przechodzą aromatem przypraw.
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Zapowiada się naprawdę ciekawie :)
OdpowiedzUsuń