Uwielbiamy tradycyjne dania, szczególnie takie, które można
lekko podrasować wg własnego uznania.
Składniki:
400 g łopatki wieprzowej
2 pętka kiełbasy ze świniobicia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
500 ml bulionu wołowego
150 ml soku z kiszonych ogórków
1/2 średniej cukinii
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 łyżki świeżego tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
2 pętka kiełbasy ze świniobicia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
500 ml bulionu wołowego
150 ml soku z kiszonych ogórków
1/2 średniej cukinii
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 łyżki świeżego tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, kiełbasę na pół talarki.
Smażymy na rozgrzanym oleju, wrzucamy posiekaną cebulę,
szklimy , dorzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, by wydobyć zeń
aromat. Oprószamy mąką, dokładnie łączymy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim
ogniu przez 30 min. Następnie wlewamy sok z kiszonych ogórków, pokrojoną
cukinię, mieloną paprykę. Dusimy jeszcze kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy listki świeżego tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz