wtorek, 17 września 2019

Gulasz mięsny z cukinią


Uwielbiamy tradycyjne dania, szczególnie takie, które można lekko podrasować wg własnego uznania.







Składniki:


400 g łopatki wieprzowej
2 pętka kiełbasy ze świniobicia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
500 ml bulionu wołowego
150 ml soku z kiszonych ogórków
1/2 średniej cukinii
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 łyżki świeżego tymianku
sól, pieprz


Przygotowanie:




Mięso kroimy w kostkę, kiełbasę na pół talarki.

Smażymy na rozgrzanym oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy , dorzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, by wydobyć zeń aromat. Oprószamy mąką, dokładnie łączymy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez 30 min. Następnie wlewamy sok z kiszonych ogórków, pokrojoną cukinię, mieloną paprykę. Dusimy jeszcze kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy listki świeżego tymianku.







 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz