Delikatne mięso pod chrupiącą skórką. Polecamy zrobić z tego
danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić ziemniaki do mięsa i gotowe ;)
Składniki:
4 udka z kurczaka (plus u nas kilka ziemniaczków)
50 ml oleju słonecznikowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka mielonej papryki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 szklanka piwa
4 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Udka oczyszczamy, nakłuwamy.
Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnek,
przyprawy mieszamy. Dodajemy do mięsa (opcjonalnie z ziemniakami), pozostawiamy
na godzinę.
Po tym czasie udka układamy w naczyniu do pieczenia, skórą w
dół (opcjonalnie obok ziemniaki), zalewamy piwem, układamy rozmaryn i pieczemy
30 min w 180°C
z termoobiegiem, następnie mięso obracamy i pieczemy kolejne 30 min.
uwielbiam takie rzeczy :))
OdpowiedzUsuń