czwartek, 8 sierpnia 2019

Udka kurczaka pieczone w piwie


Delikatne mięso pod chrupiącą skórką. Polecamy zrobić z tego danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić ziemniaki do mięsa i gotowe ;)









Składniki: 



4 udka z kurczaka (plus u nas kilka ziemniaczków)
50 ml oleju słonecznikowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka mielonej papryki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 szklanka piwa
4 gałązki rozmarynu




Przygotowanie: 




Udka oczyszczamy, nakłuwamy.
Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnek, przyprawy mieszamy. Dodajemy do mięsa (opcjonalnie z ziemniakami), pozostawiamy na godzinę.
Po tym czasie udka układamy w naczyniu do pieczenia, skórą w dół (opcjonalnie obok ziemniaki), zalewamy piwem, układamy rozmaryn i pieczemy 30 min w 180°C z termoobiegiem, następnie mięso obracamy i pieczemy kolejne 30 min.


 


1 komentarz: