piątek, 26 lipca 2019

Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym

Sezon kurkowy w pełni. Sos w połączeniu z delikatnymi polędwiczkami. Polecamy. 









Składniki: 

600 g polędwiczek wieprzowych
1 łyżka mąki
3 łyżki masła ghee
1 cebula
250 g kurek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz



Przygotowanie: 

Polędwiczki umyłem, usunąłem błony i tłuszcz. Mięso natarłem solą i pieprzem, oprószyłem mąką. Na patelni rozgrzałem połowę masła i na dość dużym ogniu obsmażyłem ze wszystkich stron polędwiczki, tak aby się lekko zrumieniły. Owinąłem folią aluminiową, aby zmiękły. W rondlu rozpuściłem resztę masła, zeszkliłem na nim drobno posiekaną cebulę, dodałem kurki.

Kurki: po przebraniu, starannie je oczyściłem, umyłem, większe pokroiłem na połówki lub ćwiartki.

Po dodaniu kurek, dusiłem na dość dużym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia doprawiłem do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo pokrojonym lubczykiem i natką pietruszki.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz