Sezon kurkowy w pełni. Sos w połączeniu z delikatnymi polędwiczkami. Polecamy.
Składniki:
600 g polędwiczek wieprzowych
1 łyżka mąki
3 łyżki masła ghee
1 cebula
250 g kurek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki umyłem, usunąłem błony i tłuszcz.
Mięso natarłem solą i pieprzem, oprószyłem mąką. Na patelni rozgrzałem
połowę masła i na dość dużym ogniu obsmażyłem ze wszystkich stron
polędwiczki, tak aby się lekko zrumieniły. Owinąłem folią aluminiową,
aby zmiękły. W rondlu rozpuściłem resztę masła, zeszkliłem na nim drobno
posiekaną cebulę, dodałem kurki.
Kurki: po przebraniu, starannie je oczyściłem, umyłem, większe pokroiłem na połówki lub ćwiartki.
Po dodaniu kurek, dusiłem na dość dużym ogniu około 20 minut, mieszając
od czasu do czasu. Pod koniec smażenia doprawiłem do smaku solą,
pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo pokrojonym
lubczykiem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz