piątek, 12 lipca 2019

Lasagne z warzywami i prawdziwkami

Lasagne w takiej wersji bardzo polecamy. Prawdziwkami zastąpiliśmy smardze, których nie mieliśmy. 










Składniki: 



20 g suszonych prawdziwków
5 łyżek masła ghee
2 łyżki mąki
350 ml mleka 3,2%
2 żółtka jajka
7 łyżek śmietany 18%
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 sztuki cebuli
100 g marchwi
100 g  selera naciowego
200 g porów
1/2 strąka czerwonej papryki
100 g cukinii
200 ml bulionu warzywnego
80 g startego parmezanu
500 g makaronu lasagne
1 łyżka masła do posmarowania formy
sól, pieprz






Przygotowanie: 


Prawdziwki zalałem gorącą wodą, moczyłem 10 minut. Dwie łyżki masła rozgrzałem na małym ogniu, zasmażyłem mąkę. Rozprowadziłem mlekiem, mieszając trzepaczką, zagotowałem. Dalej gotowałem sos na małym ogniu, aż zgęstniał.

Żółtka lekko rozmąciłem ze śmietaną, wymieszałem z 4 łyżkami lekko ostudzonego sosu, następnie wlałem do pozostałego sosu, podgrzałem, ale nie gotowałem. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Grzyby osączyłem na sitku, wodę zebrałem do miseczki. Cebulę drobno pokroiłem w kostkę i na małym ogniu zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem grzyby i wlałem przefiltrowaną wodę, w której się moczyły. Grzyby i cebulę gotowałem na średnim ogniu 10 minut. Następnie płyn zlałem z patelni do rondelka i zredukowałem go do objętości 3 łyżek, dodałem do sosu.

Marchew obrałem, seler umyłem, pory oczyściłem, przekroiłem wzdłuż., umyłem. Połówkę papryki oczyściłem z nasion i umyłem. Cukinię umyłem. Wszystkie warzywa drobno pokroiłem w kostkę.

W garnku roztopiłem łyżkę masła, dodałem pokrojoną marchew, seler i paprykę, wlałem rosół. Warzywa gotowałem na średnim ogniu 4 minuty, następnie dodałem pory, cukinię i uduszone z cebulą grzyby. Gotowałem dalsze 4 minuty, potem osączyłem z nadmiaru płynu i domieszałem do sosu. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem i 40 g parmezanu.

Płaty lasagne obgotowałem w dużej ilości osolonej wody, odcedziłem, zahartowałem zimną wodą. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 250 stopni C.

Prostokątną formę wysmarowałem w środku masłem. Na dnie rozłożyłem warstwę lasagne, posmarowałem ją sosem i przykryłem kolejną warstwą ciasta i sosu. Ostatnią warstwę ciasta polałem sosem i posypałem pozostałym parmezanem. Wstawiłem na 20 minut do gorącego. Na powierzchni mogą pojawić się jasnobrązowe plamy, ale nie wolno dopuścić do powstania twardej skorupki. W razie potrzeby lasagne można przykryć folią aluminiową.



 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza