Konkurs na nazwę rozstrzygnięty. Wyszła zupa jak marzenie.
Przy okazji dla Marzeny.
Składniki:
200 g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
250 g boczniaków
6 szt szparagów
4 ziemniaki
1,2 litra bulionu warzywnego
350 ml passaty pomidorowej
2 łyżki ketchupu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy.
Czosnek siekamy.
Grzyby kroimy w paski.
Szparagi na kawałki.
Ziemniaki w kostkę.
Składniki smażymy na rozgrzanym oleju. Zalewamy gorącym
bulionem, gotujemy 10 min. Dodajemy passatę pomidorową, ketchup. Gotujemy przez
kilka minut.
Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, podsmażamy, dolewamy
wywaru z zupy, dokładnie rozprowadzamy by nie było grudek.
Dodajemy do zupy, mieszamy i zagotowujemy. Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz