poniedziałek, 24 czerwca 2019

Melon w pikantnej marynacie


Wyśmienity do dań mięsnych oraz wędlin. Połączenie orzeźwiającego melona w słodko-pikantnej zalewie.









Składniki: 


1 melon Dino
200 ml białego wytrawnego wina
200 ml wody
100 ml białego octu winnego
1 łyżeczka płatków chili
5 cm świeżego imbiru
250 g cukru
4 łyżki miodu gryczanego
1 laska cynamonu
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli





Przygotowanie: 




Miąższ melona wybieramy specjalną łyżeczką do carvingu opcjonalnie mało do herbaty.

Przekładamy do słoików.

Ocet zagotowujemy z cukrem, winem, wodą, miodem, papryczką, imbirem pokrojonym w plasterki, cynamonem, zielem angielskim, pieprz i sól.

Marynatą zalewamy melona, zakręcamy słoiki i pieczemy 25 minut w temperaturze 90°C.

Z podanego przepisu wyszły 4 słoiczki po 150 ml.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz