Wyśmienity do dań mięsnych oraz wędlin. Połączenie
orzeźwiającego melona w słodko-pikantnej zalewie.
Składniki:
1 melon Dino
200 ml białego wytrawnego wina
200 ml wody
100 ml białego octu winnego
1 łyżeczka płatków chili
5 cm świeżego imbiru
250 g cukru
4 łyżki miodu gryczanego
1 laska cynamonu
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Miąższ melona wybieramy specjalną łyżeczką do carvingu
opcjonalnie mało do herbaty.
Przekładamy do słoików.
Ocet zagotowujemy z cukrem, winem, wodą, miodem, papryczką,
imbirem pokrojonym w plasterki, cynamonem, zielem angielskim, pieprz i sól.
Marynatą zalewamy melona, zakręcamy słoiki i pieczemy 25
minut w temperaturze 90°C.
Z podanego przepisu wyszły 4 słoiczki po 150 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz