sobota, 8 czerwca 2019

Chłodnik ogórkowy z owczym serem

Tradycyjny chłodnik ogórkowy przez nas troszkę zmieniony. Dodaliśmy bułgarski owczy ser kaszkawal i zamiast zwykłego kefiru, turecki ayran.







Składniki:



500 g ogórków gruntowych
100 g owczego sera
200 ml bulionu warzywnego
1 pęczek koperku
200 ml kefiru ayran
1 łyżka z soku cytryny
other...


Przygotowanie:


Ogórki cieniutko obrałem, pokroiłem w kostkę. 2/3 zmiksowałem razem z serem i wywarem z warzyw.
Opłukałem koper, posiekałem, dodałem razem z kefirem, sokiem cytrynowym i kostkami ogórka do zmiksowanej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. 
Kromki chleba pokroiłem w kostkę, obsmażyłem na maśle na niezbyt dużym ogniu. Grzankami posypałem porcje chłodnika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz