Tradycyjny chłodnik ogórkowy przez nas troszkę zmieniony. Dodaliśmy bułgarski owczy ser kaszkawal i zamiast zwykłego kefiru, turecki ayran.
Składniki:
500 g ogórków gruntowych
100 g owczego sera
200 ml bulionu warzywnego
1 pęczek koperku
200 ml kefiru ayran
1 łyżka z soku cytryny
other...
Przygotowanie:
Ogórki cieniutko obrałem, pokroiłem w kostkę. 2/3 zmiksowałem razem z serem i wywarem z warzyw.
Opłukałem koper, posiekałem, dodałem razem z kefirem, sokiem cytrynowym i kostkami ogórka do zmiksowanej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem.
Kromki chleba pokroiłem w kostkę, obsmażyłem na maśle na niezbyt dużym ogniu. Grzankami posypałem porcje chłodnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz