środa, 17 kwietnia 2019

Tamaryndowiec (owoc)








Owoce tamaryndowca, to duże strąki, które w środku zawierają mięsisty miąższ i dużą pestkę. Zwane są indyjskimi daktylami. Podczas obierania bardzo je przypominają, choć smakują z lekka 'maziowato'.
Owoce jadane są na surowo, używane w kuchni azjatyckiej i latynoamerykańskiej. Są głównym składnikiem popularnego sosu Worcestershire.
Pulpa otrzymywana z owoców wykorzystywana jest do farbowania odzieży.
Z nasion zaś wytwarza się proszek, który służy za krochmal.
Oleju z nasion używa się jako impregnat do drewna.

Właściwości odżywcze:

Owoc tamaryndowca odznacza się niskim IG=23, jednocześnie jest bardzo kaloryczny 100 g=239 kcal

Bogaty w błonnik, żelazo i inne pierwiastki.
Zawiera kwas winowy, wspierając przy tym organizm w walce z żywymi rodnikami.

Bogaty w witaminę B, A i C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz