Owoce tamaryndowca, to duże strąki, które w środku zawierają
mięsisty miąższ i dużą pestkę. Zwane są indyjskimi daktylami. Podczas obierania
bardzo je przypominają, choć smakują z lekka 'maziowato'.
Owoce jadane są na surowo, używane w kuchni azjatyckiej i
latynoamerykańskiej. Są głównym składnikiem popularnego sosu Worcestershire.
Pulpa otrzymywana z owoców wykorzystywana jest do farbowania
odzieży.
Z nasion zaś wytwarza się proszek, który służy za krochmal.
Oleju z nasion używa się jako impregnat do drewna.
Właściwości odżywcze:
Owoc tamaryndowca odznacza się niskim IG=23, jednocześnie
jest bardzo kaloryczny 100 g=239 kcal
Bogaty w błonnik, żelazo i inne pierwiastki.
Zawiera kwas winowy, wspierając przy tym organizm w walce z
żywymi rodnikami.
Bogaty w witaminę B, A i C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz