sobota, 27 kwietnia 2019

Krokiety w sosie pomidorowym


Oj zachciało się! Do tego barszczyk i stan błogi ;) No, może troszkę pracochłonne danie, jednak na szczęści codziennie go nie robimy ;)











Składniki:

Farsz:

1 cebula
250 g brązowych pieczarek
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
500 g białej kapusty
200 g mielonego mięsa z łopatki wp
200 g sera żółtego
sól, pieprz

Naleśniki:

2 jajka
szczypta soli
375 ml mleka
375 ml gazowanej wody
2 szklanki mąki
pęczek natki pietruszki

Sos:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
600 ml bulionu warzywnego




Przygotowanie:



Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach, pieczarki wraz z posiekanym czosnkiem, dusimy na wolnym ogniu (plus masło).
Po kwadransie, dorzucamy startą na dużych oczkach, kapustę, mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym na dużych oczkach, serem.


Naleśniki:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę, dokładnie łączymy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy (bez grudek).
Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.


Na każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu do pieczenia.

Sos:

Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, zalewamy gorący bulionem, dokładnie rozprowadzamy.

Sosem zalewamy krokiety, które zapiekamy 30 min (termoobieg) w 200°C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz