Oj zachciało się! Do tego barszczyk i stan błogi ;) No, może
troszkę pracochłonne danie, jednak na szczęści codziennie go nie robimy ;)
Składniki:
Farsz:
1 cebula
250 g brązowych pieczarek
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
500 g białej kapusty
200 g mielonego mięsa z łopatki wp
200 g sera żółtego
sól, pieprz
Naleśniki:
2 jajka
szczypta soli
375 ml mleka
375 ml gazowanej wody
2 szklanki mąki
pęczek natki pietruszki
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
600 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach, pieczarki wraz
z posiekanym czosnkiem, dusimy na wolnym ogniu (plus masło).
Po kwadransie, dorzucamy startą na dużych oczkach, kapustę,
mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do
smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym na dużych
oczkach, serem.
Naleśniki:
Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę,
dokładnie łączymy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy (bez grudek).
Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Na każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w
naczyniu do pieczenia.
Sos:
Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy
koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, zalewamy gorący bulionem,
dokładnie rozprowadzamy.
Sosem zalewamy krokiety, które zapiekamy 30 min (termoobieg)
w 200°C .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz