czwartek, 11 kwietnia 2019

Gulasz wołowy z truskawkami


Nieskromnie powiemy, że połączenie wołowiny i owoców wyszło wyśmienicie. W przepisie użyliśmy własnego ketchupu z cukinii i dżemu truskawkowego z pieprzem zielonym.










Składniki:

500 g mięsa wołowego
2 cebule
3 łyżki oleju
6 ząbków czosnku
1 łyżka mąki
2 marchewki
150 ml ketchupu z cukinii
1 łyżka dżemu truskawkowego
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz


Przygotowanie:

Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
Pokrojone mięso wrzucamy do cebuli, smażymy przez kilka minut, dodajemy posiekany czosnek i dusimy chwilę pod przykryciem. Oprószamy mąką, smażąc mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem przez 2 godziny z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Po tym czasie dodajemy przyprawy, ketchup, pokrojoną w kostkę marchew i dżem.
Dusimy pod przykryciem do miękkości marchewki.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz