Nieskromnie powiemy, że połączenie wołowiny i owoców wyszło
wyśmienicie. W przepisie użyliśmy własnego ketchupu z cukinii i dżemu
truskawkowego z pieprzem zielonym.
Składniki:
500 g mięsa wołowego
2 cebule
3 łyżki oleju
6 ząbków czosnku
1 łyżka mąki
2 marchewki
150 ml ketchupu z cukinii
1 łyżka dżemu truskawkowego
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
Pokrojone mięso wrzucamy do cebuli, smażymy przez kilka
minut, dodajemy posiekany czosnek i dusimy chwilę pod przykryciem. Oprószamy
mąką, smażąc mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem przez
2 godziny z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Po tym czasie dodajemy przyprawy, ketchup, pokrojoną w
kostkę marchew i dżem.
Dusimy pod przykryciem do miękkości marchewki.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz